Onderwerp is afgewerkt. Karel de Grote : een groot man ?   van:  ictklas - ict
Opdracht: Wie was Karel de Grote ?
Waar leefde hij ?
Welke periode leefde hij ?
Waarom kon hij zijn zeer grote rijk besturen, en wat hebben Graven hiermee te maken ?

(laatst bijgewerkt: 06-08-2005)
  -Wie was Karel de Grote?
*Karel de Grote was de kleinzoon van Karel Martel.
*Hij kreeg de titel: "Keizer van het Westen" van de paus in het jaar 800.

-Waar leefde hij?
*Karel de Grote leefde te Aken, dat is de hoofdstad van zijn rijk.
*Hij liet daar een palijs en een prachtige domkerk bouwen.

-Welke periode leefde hij?
*Karel de Grote leefde in de 8 ste eeuw.

-Waarom kon hij zijn zeer grote rijk besturen, en wat hebben Graven hiermee te maken?
*Omdat heel zijn rijk in gouwen verdeeld werd, en het hoofd een Graaf.

-Hoe heten zijn ouders?
* Zijn vader heette Pippijn III en zijn moeder Bertha "met de grote voeten".

-Waarom werd KAREL "KAREL DE GROTE" genoemd?
*Waarschijnlijk omdat hij zo'n goede koning was en misschien ook wel omdat hij lang was. Men denkt dat hij misschien 1 meter 92 was en dat was heel lang in die tijd !

-Hoe noemde karel zijn broer en wat deden ze samen?
*Karel had ook een broer. Die heette Karloman. Met z'n tweeŽn erfden ze allebei een deel van het grote Frankische Rijk. In 754 werden Karel, Karloman en hun vader (koning Pippijn III) gekroond door de paus. De paus is de baas van de Katholieke kerk.

-Wat deed karel de grote voor sommige boeren?
*Hij bedacht een nieuwe wet die ervoor zorgde dat niet alle boeren hoefden te vechten. Zo konden er nog een paar thuis blijven om de oogst binnen te halen.

Troon van Keizer Karel in de Domkerk in Aken <!--FIG2CAP-->
Troon van Keizer Karel in de Domkerk in Aken