digitaleschool.be: Ga terug naar de beginpagina. eInfo: contactinformatie, doelstellingen van digitaleschool.be en de lessen alsook mijn CV. eWorkz: Online werkboek waar leerlingen individueel of in groep onderzoeksopdrachten kunnen uitvoeren. Je kan vragen stellen aan digitaleschool.be en aanvullingen maken op elkaars onderzoek. Dit is een encyclopedie van en voor leerlingen. eTools: Hier kan je allerlei hulpprogramma's downloaden die je nodig hebt om pdf, zip en andere bestanden te openen met Acrobat Reader, Winzip, ... eNieuws: actualiteit, heet van de naald en nieuwsjes over digitaleschool.be zijn hier te vinden. eLogin: Hier kunt U zich aanmelden.
eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiŽerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.
U bent een niet ingelogde bezoeker
 

1 eWorkz onderwerp

  Handleiding
Terug

Onderwerp is afgewerkt. Sporen op het Wad - de alikruik   van:  ictklas - ict
Opdracht: Zoek uit wat de alikruik is. Zet bij fig.1 een foto.
-Wat eet de alikruik ?
-Hoe eet de alikruik ?
-Waar leeft de alikruik ?
-Welk spoor laat de alikruik na ? (waaraan zien we dat dit diertje er is?)
 
 (laatst bijgewerkt: 30-04-2004)
  Alikruiken zijn diertjes in schelpen.
Men vindt alikruiken op stenen, rotsen en wieren langs alle kusten van de Noordzee. Het zijn vrij kleine slakjes (tot 3 cm groot, maar meestal kleiner) die leven van zeewier. De schelp is dikschalig, bruingrijs met een witte mondopening. Het huisje heeft een afgeronde top en is maar weinig langer dan breed. Alikruiken zijn eetbaar: men kan de gekookte slak met een speld uit het huisje plukken.

Als alikruiken op een dijk in de getijdezone het te warm krijgen, laten ze zich vallen, en hopen dan in het water terecht te komen.

Wanneer een alikruik over een rots of ander hard oppervlak kruipt, laat hij slijmsporen achter. In dit slijm blijven allemaal algen plakken. Andere slakjes maken hier gebruik van en begrazen de slijmsporen van de alikruik.
   
Alikruik Alikruiken
Alikruik Alikruiken
   
Bron: http://users.pandora.be/hugo.ollieuz/pages/frameset.html

http://www.waddenzee.nl/dutch/navigatie/fr_index.html?/dutch/ecomare/NED0763.HTM

  Naar het begin van de pagina Afdrukken