eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiëerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.

Onderwerp is afgewerkt. Sporen op het Wad - de wadpier   van:  ictklas - ict
Opdracht: Zoek uit wat een wadpier is. Zet bij fig.1 een foto.
-Wat eet de wadpier ?
-Hoe eet de wadpier ?
-Waar leeft de wadpier ?
-Welk spoor laat de wadpier na ? (waaraan zien we dat dit diertje er is?)

(laatst bijgewerkt: 30-04-2004)
  WAAR LEEFT EEN WADPIER ?
In het zand van het strand zit leven, zoals de zeepier. Je krijgt hem zelden echt te zien.
Zijn uitwerpselen, kleine spiraalvormige zandworstjes, zie je bij massa’s op nat strand.
Onder elk zandhoopje bevindt zich een U-vormige gang waarin de zeepier, die soms 20 cm lang en 1 cm dik is, zich schuilhoudt.
Wil je hem zien, dan moet je diep graven onder zo’n hoopje met een spade.

Zeepieren worden vaak gebruikt om vissen mee te vangen.

WAT EET EEN WADPIER EN HOE EET HIJ ?
De zeepier slikt het slijkerige zand in (trechtervormig kuiltje) en na vertering van de voedingsstoffen verlaat de rest het lichaam langs de aars en vormt een wormvormig hoopje de strandvogels zijn er dol op.

WELKE SPOREN LAAT EEN WADPIER NA ?
De 'leegloper' of 'aasworm' maakt onregelmatige hoopjes en leeft in een U-vormige gang. Aan de kopzijde van de gang vind je een trechtervormig kuiltje op ongeveer 15 cm van het hoopje uitwerpselen

Aan de andere kant perst hij met zijn achterlijf uitwerpselen (ook vooral bestaand uit zand) naar buiten. Als het eb wordt kun je de plek waar een zeepier zit op het natte zand herkennen aan een draadvormig zandhoopje (lijkt een beetje op een opgerolde, lange worm) met daarnaast een trechtervormig kuiltje.

WAT IS EEN WADPIER ?
een pier die in het zand leeft aan de zee.

Wadpier <!--FIG2CAP-->
Wadpier