Onderwerp is afgewerkt. Sporen op het Wad - het nonnetje   van:  ictklas - ict
Opdracht: Zoek uit wat een nonnetje is. Zet bij fig.1 een foto.
-Wat eet het nonnetje ?
-Hoe eet het nonnetje ?
-Waar leeft het nonnetje ?
-Welk spoor laat het nonnetje na ? (waaraan zien we dat dit diertje er is?)

(laatst bijgewerkt: 30-04-2004)
  Een nonnetje is een schelp hij is 3 cm groot en is vrijwel driehoekig en glad, met een witte, geel oranje of roze kleur. Nonnetjes worden overal op het strand gevonden. Het is een twekleppige, dat wil zeggen dat het twee schelpjes zijn die op elkaar passen zoals bij een mossel.

Nonnetjes leven van algen. Met hun zuigbuisje, ook wel siphon genoemd, filteren ze kleine algen uit het water, maar wanneer er weinig voedsel in het water zit gebruikt het schelpdier de siphon ook wel om algen van de bodem te zuigen. Maar dit grazen is niet de favoriete manier van voedsel vergaren. Het dier moet, om te grazen, hoger in de bodem gaan zitten en vergroot daarmee de kans om opgegeten te worden.

Het nonnetje leeft ingegraven in de slikkige of zandige zeebodem van het wad en de kustwateren. Je kan ze terugvinden an hun sifon.

Bron: http://users.pandora.be/hugo.ollieuz/pages/frameset.html