Onderwerp is afgewerkt. Kokkels   van:  ictklas - ict
Opdracht: Kokkelschelpen vind je overal op het wad. Dit komt omdat kokkels een echte delicatessen zijn, en dit niet alleen voor de mens.
-Zoek uit welke vijanden de kokkel heeft.
-Zoek uit hoe elk van die vijanden de schelp van de kokkel openbreken.
-Hoe de kokkel zich beschermt tegen zijn vijanden.
-Zet een foto van een kokkel bij fig.1

(laatst bijgewerkt: 30-04-2004)
  Vijanden van de kokkel :

Kokkellarven worden gegeten door planktoneters. De volwassen exemplaren worden gegeten door verschillende soorten vogels. Bij laagwater eten scholekster, kanoetstrandloper en zilvermeeuw graag kokkels. Bij hoogwater duiken eidereenden en zee-eenden naar kokkels. De meeste rovers eten alleen de kleine kokkels. Scholeksters en eidereenden kunnen echter ook de grotere kokkels verschalken. Platvissen hebben het voorzien op de siphons van de kokkels. Een andere natuurlijke vijand van de kokkel is de mossel. Als mosselbroed zich afzet op een kokkelbank treedt sedimentatie (zandafzetting) op; dit betekent het einde van de kokkelbank.

Hoe beschermt de kokkel zich tegen vijanden?

Schelpdieren bouwen hun eigen huis. Niet van steen of van hout, maar van kalk!
Hun huis blijft hun hele leven lang groeien. Dat moet ook wel. Het diertje dat erin zit groeit immers ook. Alleen een huis waarin het diertje zich helemaal kan terugtrekken biedt bescherming tegen rovers.

De vijanden van de kokkel breken de schelp open met hun stevige snavels
. Vooral meeuwen zijn er verzot op.

kokkel open kokkel

Bron: http://mediatheek.thinkquest.nl/~jra080/