Onderwerp is afgewerkt. Nooit met vakantie !   van:  digitaleschool - admin
Opdracht: De waddeneilanden zijn nooit met vakantie. Ze veranderen voortdurend. Lees het stukje "Een wandelend eiland" en voer dan onderstaande opdracht uit.
-Zoek op een kaartje waar Rottumeroog ligt. Zet het kaartje bij fig. 1 en zeg ook waar je het kaartje gevonden hebt.
-Als je weet dat de laatste 100 jaar het eiland 3km is opgeschoven reken dan even uit hoever het eiland opschoof sinds jullie geboren zijn. Geef de ganse uitleg hieronder.
-Reken uit waar het eiland omstreeks 1600 lag en kijk op de kaart. Wat ligt daar nu ? (in de veronderstelling dat het opschuiven altijd ongeveer even snel gaat)
-Juist: er wordt op die plaats momenteel een nieuw eiland gevormd. Geef de naam.
-Zoek nu uit waarom er niemand woont op Rottummeroog en op de andere eilanden wel.

(laatst bijgewerkt: 28-06-2004)
  3 km = 3000 m
3000 m op 100 jaar dat is 30 m op een jaar.
wij zijn 11 jaar dat wil zeggen dat het eiland 11 keer 30 m opgeschoven is.
11 X 30 = 330
Het eiland is dus 330m opgeschoven
Nu is Schiermonniksoog

Rottumeroog verschuift helemaal en de andere eilanden blijven meer op de plaats liggen. Huizen die op Rottumeroog stonden zouden nu al lang in de zee verdwenen zijn.

<!--FIG2CAP-->

Bron: de fiche een wandelend eiland