Onderwerp is afgewerkt. Eb en vloed   van:  ictklas - ict
Opdracht: Weet je wat eb is ? En wat vloed is ? Het zijn twee woorden die bij de zee horen.
-Zoek ze op en leg ook met je eigen woorden uit wat eb en vloed is.
-In de Waddenzee draait alles om eb en vloed. Zoek in een getijdentabel om de hoeveel uur deze elkaar afwisselen. Welke dieren gaan bij eb hun voedsel vinden in de Waddenzee en welke bij vloed. Geef hierbij wat uitleg.

(laatst bijgewerkt: 30-04-2004)
  Eb en vloed

Tweemaal per dag zakt en stijgt het waterpeil. Deze veranderingen noemen we getijden. De maan is de oorzaak van dit natuurverschijnsel. Als de maan recht boven het water staat, zorgt de aantrekkingskracht of zwaartekracht van de maan ervoor dat het zeewater naar de maan toegetrokken wordt. Aan de andere kant van de aarde gebeurt datzelfde omdat de aarde zelf ook door de maan wordt aangetrokken.In de waddenzee kun je bij eb over de bodem van de zee lopen, omdat het water dan weg is.

Vloed betekent:
opkomend water. Dan is er overal in de Waddenzee gewoon water, zoals hoort bij normale een zee.
Alleen bij vloed is de waddenzee dus eigelijk een echte zee. Eb en vloed horen bij elkaar, zoals dag en nacht.
Behalve de maan trekt ook de zon aan het zeewater. Als de zon en de maan met elkaar samenwerken, zijn de vloedbergen extra hoog (springtij), als ze elkaar tegenwerken zijn de vloedbergen lager (doodtij).Om de zes uur verwisselen eb en vloed.

Dieren bij eb en vloed
Bij vloed zoeken dieren zoals zeehonden,...hun voedsel omdat ze kunnen zwemmen.
bij eb zoeken dieren zoals meeuwen,krabben hun voedsel omdat er in de vochtige bodem allerlei diertjes, schelpen, wormen, ... te vinden zijn.

<!--FIG2CAP-->

Bron: http://users.skynet.be/zoekheteensop/oceaan.htm