eKlas: Oefen taal, rekenen, meten en muziek; Zoek informatie over WeRo en godsdienst op in een themalijst. eKopie: Druk lesfiches en werkbundels af over taal, wiskunde, WeRo en 'ICT-toepassingen in klas' uit ons virtueel kopiëerlokaal. eZoek: De zoekmachine die alles binnen digitaleschool.be opsnort en en verzameling zoekrobots voor leerlingen. ePartners: Maak kennis met de partners van digitaleschool.be.

Onderwerp is afgewerkt. De wadpier 2   van:  ictklas - ict
Opdracht: Een andere groep heeft al een en ander over de wadpier opgezocht. Maak gebruik van hun bevindingen.

Bij fig. 1 zie je een afbeelding. Noteer hieronder hoe de wadpier in zijn "woonst" zit.

Bij fig. 2 staat een stukje wad getekend met daarop 1m˛ uitgezet. Hoeveel wadpieren zitten er in dat stukje wad per vierkante meter ?

Het aantal wadpieren op de waddenzee kan je nu uitrekenen.
Je krijgt volgende gegevens:
Het aantal wadpieren per m˛ kan je hierboven vinden.
De waddenzeebodem is ongeveer 2,5 miljard vierkante meter. Dat is 2500000000 m˛.

Zet je berekening hieronder en geef je antwoord.

Ga naar www.puzzlemaker.com
Maak een woordzoeker met alle voornamen van de kinderen van de school waar jullie naar toe gaan.
Kopieer en plak deze woordzoeker in Word en print deze uit.
Los hem samen op. Mak gebruik van het weekboek.

(laatst bijgewerkt: 11-04-2007)
  .de wadpier:

figuur 1:
Ook de overbekende wadpier leeft in een U-vormige buis. Het dier, dat zelf 10 – 20 centimeter lang is, zit daarin wel 25 tot 30 centimeter diep. Onder de ene ‘poot’ van de U eet de wadpier het zand weg en langs de andere ‘poot’ poept hij het weer uit. Zo onstaan de karakteristieke ‘tandpasta’ hoopjes die vele vierkante kilometers van het wad bedekken.
Wadpieren worden veel door sportvissers als aas gebruikt.

figuur 2:er zitten 10 wadpieren per vierkante meter dus in de Waddenzee zitten er 25 miljard (25.000.000.000)wadpieren. want:

******************************
Hieronder graag de berekening.

******************************

10 pieren per m˛

km˛ |hm˛ |dam˛|m˛ |
. . |. . |. . |. . |