Onderwerp is afgewerkt. Maanden van het jaar.   van:  ictklas - ict
Opdracht: Vee slachtte men meestal vlak voor de winter, in november. De maand heet dan ook slachtmaand. Zoek bij elke maand een soortgelijke naam. Probeer erachter te komen waarom de maand zo heet en zet dat er bij.

(laatst bijgewerkt: 09-08-2005)
  januari
de Louwmaand of Wintermaand

februari
sprokkelmaand
Februari werd reinigingsmaand. In deze periode vierden de Germaanse stammen langs de Romeinse grenzen een ontuchtig vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest. De Romeinen vonden dit heidense riten en duiden deze feesten aan met de naam Spurcalia, naar het Latijnse woord spurcus dat smerig betekent. Van dit woord is het oud-nederlandse woord sprokkelen een afleiding. De sprokkelmaand februari verwijst dus naar deze oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten.

maart
Oud-Nederlandse naam: de Lentemaand of Windmaand
De lente begint en het stormt dikwijls

april
Oud-Nederlandse naam: de Grasmaand, Kiemmaand of Paasmaand
het gras begint goed te groeien en de zeedjes kiemen. Meestal is het in april ook Pasen.

Oud-Nederlandse naam: de Bloeimaand
Bloemen en bomen bloeien

juni
Oud-Nederlandse naam: de Zomermaand of Weidemaand
je kan de dieren laten grazen in de weide zonder ze eten bij te geven.

juli
Oud-Nederlandse naam: de Hooimaand of Oogstmaand
de oogst begint in juli en hooi wordt afgemaaid en gedroogd

augustus
komt van de Romeinse keizer Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus
Oud-Nederlandse naam: de Oogstmaand of Hittemaand

september
September is de negende maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse septem voor zeven - september was de 7de maand van het jaar, omdat ten tijde van de Romeinen het jaar in maart begon.
Rond 800 heette september haervistmanogh (hervest=oogst).
Andere namen voor september: havermaent, evenemaent (avena=haver), herfstmaand, gerstmaand, Vruchtmaand. September werd ook wel d'ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand (na augustus).

oktober
Oud-Nederlandse naam: de Wijnmaand
de druiven die geoogst zijn worden nu geperst

november : slachtmaand

december
Oud-Nederlandse naam: de Wintermaand of Sneeuwmaand
omdat het winter is en kan sneeuwen.

<!--FIG1CAP--> <!--FIG2CAP-->

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Januari
zoek in wikipedia bij de andere maanden