Onderwerp is afgewerkt. Strijd van de steden   van:  ictklas - ict
Opdracht: Leg uit wat de strijd der steden is.
Wat hebben volgende dingen ermee te maken ?
-metten, weren, landvoogd, wevers, slagers, Klauwaarts, Leliaarts, Graaf van Vlaanderen, Franse koning, Gewijde van DampiŽrre.

(laatst bijgewerkt: 09-08-2005)
  In de 12de en 13de eeuw ontstonden er grote onrusten in het toenmalige Vlaanderen. Dit kwam vooral omdat de Franse koningen, vooral Filips de Schone Vlaanderen bij Frankrijk had ingelijfd. De rijke burgers, met name patriciŽrs, sloten een verbond (= een akkoord maken) met de Franse koning en noemden zichzelf Lelieaarts, naar de Franse lelie, het symbool van de Franse koningen. De ambachten bleven trouw aan hun graaf van Vlaanderen, Gwijde van Dampierre, en noemden zichzelf klauwaerts, omdat het symbool op de vlag van de graven van Vlaanderen een Leeuw met rode klauwen stond.

Filips de Schone lijfde Vlaanderen in bij Frankrijk, en een Frans edelman, Jacques de Chatillon, kwam zich in Brugge vestigen, met de bedoeling Vlaanderen meer te kunnen controleren.

Op den duur werd het zo erg, dat graaf Gwijde zich overgaf aan de Franse koning, en die zette hem gevangen. Zijn zoon Robrecht van Bethune nam de plaats van zijn vader in.
De Vlamingen waren hier natuurlijk niet mee akkoord !

Op een bepaalde nacht, kwamen de Klauwaerts in actie, en vermoorden toen vele Lelieaarts en Fransen. Om te weten wie een aanhanger van de Fransen was, vroegen ze aan de mensen: \'Scilt ende Vrient\' (schild en vriend). De Fransen, die deze kreet niet vlug konden nazeggen, werden verraden en onmiddellijk vermoordt door de Vlamingen. Jacques de Chatillon kon zelf ontsnappen, maar dit was vooral te danken aan een vermoming.

De kopstukken in deze onderneming, en in verdere gebeurtenissen in die tijd, was de Brugse deken van het Wevergild, Pieter de Coninck. De overlevering zegt dat hij geholpen zou zijn door de deken van het slagersgild Jan Breydel, maar de rol van De Coninck was veruit de belangrijkste.

Filips de Schone reageerde hier echter spoedig op, en hij zond een machtig leger, onder leiding van een Frans edelman, Robert d\'Artois, naar Vlaanderen. De Vlamingen wachten dit leger op voor de stad Kortrijk, waar de twee legers elkaar in een veldslag \'ontmoeten\'. De Vlamingen wonnen deze slag, en vele Franse edellieden verloren het leven. Deze slag werd echter wel door puur geluk gewonnen, want door de moerassen van Kortrijk konden de paarden van de zwaar geharnaste ridders niet goed bewegen, en de Vlamingen die deze gebieden gewoon waren maakten hier handig gebruik van. Deze slag had voor de geschiedenis van het toekomstige BelgiŽ grote gevolgen, want als deze veldslag niet was gewonnen, dan zou iedereen in de Vlaamse streken waarschijnlijk Frans hebben gesproken, en zou Vlaanderen waarschijnlijk voorgoed in bij Frankrijk zijn ingelijfd. In de slag bij Kortrijk werden vele Gulden Sporen van de Franse ridders verzameld, die in een kerk in de buurt werden opgehangen. Vandaar de naam \'Guldensporenslag\'.

Een aantal jaren later echter, kwamen de Fransen terug en versloegen de Vlaamse legers bij Westrozebeke.

Schild van de Filips de Schone (lelieaarts) Vlag van Gwijde van Dampierre (klauwaerts)

Bron: 's Lands Glorie
Encyclopedies