Onderwerp is afgewerkt. Ambacht : dat leer je !   van:  ictklas - ict
Opdracht: Ambachtsman ben je niet zo maar. Leg uit hoe je een ambachtsman wordt !

(laatst bijgewerkt: 03-06-2005)
  Als een jongen zeven jaar oud was zocht zijn vader een leerplaats bij een meester. Voor deze leerplaats moest soms leergeld betaald worden, de leerling woonde bij de meester in.
Na zoín zeven jaar moest de leerling een werkstuk maken om te laten zien wat hij in die tijd geleerd had. Als het werkstuk goed gekeurd werd (door het gilde) werd hij gezel.
Als gezel ging hij een klein loon verdienen. Na weer zeven jaar gezel te zijn geweest moest hij weer een werkstuk maken en dat noemde men een meesterstuk. Men kreeg dus een veertienjarige opleiding. Daarna kon je zelf een ambachtsman worden...

de werkplaats van een ambachtsman als meubelmaker <!--FIG2CAP-->
de werkplaats van een ambachtsman als meubelmaker

Bron: wereldbundel