Onderwerp is afgewerkt. Steden : Gevaarlijk ?   van:  ictklas - ict
Opdracht: Het leven in en stad is niet zonder gevaar.
Geef bij onderstaande elementen een woordje uitleg en verklaar waar het gevaar schuilt.
Wat zou jij doen om die risico's uit te schakelen of te verminderen ? Hou rekening met de mogelijkheden van toen. Kijk ook welke mogelijkheden we nu hebben.

-houten huizen
-etensresten op straat
-verlichting met fakkels en kaarsen
-straten zonder wegdek of riolering
-geluifelde huizen met rieten dak

(laatst bijgewerkt: 09-08-2005)
  etensresten op straat:
etensresten op straat is dodelijk.Ratten kwamen er eten en brachten ziekten mee
.Een daarvan was DE PEST. Van de pest kreeg je zwarte builen en zweren.
Alles deed pijn en je ging bijna altijd dood van.

houten huizen :
De eerste steden waren gebouwd met huizen van hout met daken van stro. Heel gevaarlijk! Begon er brand in een huis, dan stond binnen de kortste keren de hele stad in brand. Er waren dan ook strenge regels waar de mensen zich aan moesten houden: elke avond het vuur doven, een ladder en een emmer met water in huis hebben, geen brandje stoken in de straten. Rond 1200 ontdekten de mensen hoe ze bakstenen konden maken. Daarmee bouwden ze huizen met stenen muren en schoorstenen.

verlichting met fakkels en kaarsen :
Er waren veel houten huizen die dicht bij elkaar stonden. Als er fakkels gebruikt worden vliegt er wel eens iets in brand en dan kan het gemakkelijk naar de buren beginnen branden ook. Zo konden wijken in steden branden.

Straten zonder wegdek of riolering zijn vlug vuil, ook omdat er geen huisvuilophaling is. Zo is er veel kans voor ongedierte en die brachten ziektes mee.

Geluifelde huizen met rieten daken zijn gevaarlijk omdat die gemakkelijk kunnen branden. Hierboven staat de uitleg al want ze gebruikten verlichting met kaarsen en fakkels.

<!--FIG1CAP--> <!--FIG2CAP-->

Bron: http://www.wereldorientatie.net/htm/lesprogramma/stadsproblemen.htm - http://users.skynet.be/zoekheteensop/middeleeuwen.htm