Onderwerp is afgewerkt. Steden : een succes !   van:  ictklas - ict
Opdracht: Zoek uit waarom Gent en Brugge interessante plaatsen waren om een stad te vestigen.

(laatst bijgewerkt: 09-08-2005)
  Brugge en Gent zijn gelegen langs belangrijke wegen en rivieren. Dat maakt hun ligging zo ideaal.De volledige gemeente heeft een oppervlakte van ruim 13.840 hectare, waaronder 193,7 hectare in zee bij Zeebrugge.
De Romeinen legden, na het verslaan van de MenapiŽrs in 53 v. Chr., een uitgebreid wegennet aan in de provincie en bouwden verschillende versterkte kernen tegen de invallen van piraten vanuit de Noordzee. Wellicht was ťťn van die versterkingen langs de kustweg de nederzetting aan de monding van de rivier de Reie waaruit later Brugge zou ontstaan.
De rivieren stroomden en kronkelden in een gebied waar veel gronden periodiek onder water liepen (de meersen) en die dus niet ideaal waren voor landbouw maar beter geschikt voor schapenteelt. Gent zou eeuwenlang de belangrijkste stad van de Nederlanden zijn voor laken (gemaakt van wol), vlas (met in de 19e eeuw de grootste vlasfabriek van West-Europa) en katoen (de eerste geÔndustrialiseerde stad van het vasteland, ook het Manchester van het vasteland genoemd.)

In een stad zijn de meeste winkels en dus ook meer kans op overleven in de middeleeuwen. Er moeten daar straten zijn omdat je er met een paard en een kar gerief mee kunt vervoeren. Er moeten daar rivieren zijn omdat je er met een boot moet kunnen overvaren met zware ladingen die voor paard en kar veel te zwaar zijn, zoals ijzer enz.

Daar waar er rivieren en straten bij elkaar komen is het goed om een stad te maken.

<!--FIG1CAP--> <!--FIG2CAP-->

Bron: google(kaart belgie)