Onderwerp is afgewerkt. Kruisvaarders 2   van:  ictklas - ict
Opdracht: Maak een schets van een kaart en teken de kruistochten daarop.
Geef bij elke kruistocht een woordje uitleg.
Wie nam het op tegen wie ?
Waar ?
Waarom ?
succes of ramp ?
Je kan van je kaart ook een foto maken en hieronder plaatsen.

(laatst bijgewerkt: 06-08-2005)
  De eerste kruistocht
DE EERSTE KRUISTOCHT BEGON IN 1096. iedereen die wilde mocht meedoen .
Ook moeders en kinderen liepen mee in de tocht. Er waren 2 goede redenen om mee te doen:
Ten eerst om Jeruzalem te bevrijden.
Ten tweede als je meedeed waren al je zonden vergeven
-Dat betekende dat je ooit iets strafbaars gedaan had of je geldschuld had dan was het vergeven.
-Je hoefde dan niet meer naar de gevangenis en je schulden werden moest je niet meer betalen.
Het waren dus mensen van onze streken die vochten tegen Arabieren.
Eigenlijk was dit een ramp, want er zijn verschillende kruistochten geweest en uiteindelijk bleef Jeruzalem toch in Arabische handen.
Er zijn zeer veel mensen dood in die kruistochten.

We hebben een lijst gevonden op "Zoek het eens op".
1095 Paus Urbanus II roept op tot een kruistocht.
1096 - 1099 Eerste kruistocht met zwaar bewapende ridders onder wie Godfried van Bouillon.
1097 Aankomst eerste kruistocht in Constantinopel.
1098 AntiochiŽ wordt ingenomen.
1099 Jeruzalem wordt veroverd.
1147 - 1149 Tweede kruistocht met als doel Jeruzalem te beveiligen tegen de moslims.
1187 Saladin herovert Jeruzalem.
1189 - 1192 Derde kruistocht o.l.v. Richard I van Engeland, de Duitse keizer Frederik Barbarossa en de Franse koning Filips August.
1192 Richard I kan Jeruzalem niet heroveren maar sluit met Saladin een overeenkomst: christelijke pelgrims mogen de stad vrij in en uit.
1202 - 1204 Vierde kruistocht onder impuls van paus Innocentius III.
1218 - 1221 Vijfde kruistocht. Graaf Willem I van Holland belegert de stad Damiate (Egypte), maar lijdt een nederlaag.
1228 - 1229 Zesde kruistocht. Keizer Frederik I slaagt erin enkele heilige plaatsen in handen van de christenen te krijgen.
1248 - 1254 Zevende kruistocht. Koning Lodewijk IX van Frankrijk wordt in Egypte gevangen genomen. Geen enkele stad is nog in handen van de kruisvaarders.

kaart van de kruistochten <!--FIG2CAP-->
kaart van de kruistochten

Bron: "de middeleeuwen"
kaartje: wereldoriŽntatie.net